15 Aralık 2010 Çarşamba

Meme Estetikleri

Meme Büyütme (silikon)
Meme Büyütme (silikon) Ameliyatları: Son yıllarda en çok yaygınlık kazanan ameliyatlardan birisidir. Kolay uygulana bilmesi, iz bırakmaması, geri dönüşü olabilen bir ameliyat olması bu yaygınlığın başlıca sebepleridir. Ameliyat kararını vermeden önce bu girişimin tüm özelliklerini anlaşılması ve hastanın beklentilerinin tam olarak belirlenmesi gereklidir. Kişinin yeterli motivasyonunun olması ve bu işleme psikolojik olarak hazır olması şarttır. Komşu tavsiyesi ya da eşinin zorlaması ile ameliyat olmayı isteyenler uygun aday değildir ve ameliyat sonrası hayal kırıklığı oranı yüksektir. Memeleri büyütmek amacıyla kullanılan torbacıklar, halk arasında silikon olarak bilinir ise de tıbbi adı meme protezidir. Bu protezler iki türdür; içi silikon jel ile dolu olanlar ve iç boş olup ameliyat sırasında hekim tarafından serum ile doldurulanlar. Meme protezlerinin uzun yıllardır yüz binlerce kişi üzerinde kullanılmış olmasına karşın hala zaman zaman kanser yapar mı endişesi ile karşılaşılması bu konudaki yetersiz bilgilendirmeden kaynaklanmaktadır. Yıllardır yapılagelen çok sayıdaki araştırmanın hiç birinde bu konuda en küçük bir bulgu olmamasına karşın hastaları en çok korkutan bu olmaktadır. Meme protezleri değişik ölçü ve şekillerdedir.hastanın vücut ölçülerine, ameliyat öncesi meme şekil ve hacmine, ameliyat sonrası beklentilerine, yaşına ve mesleğine uygun bir seçim yapıldıktan sonra genel anestezi altında 1 saat süren bir operasyonla vücuda yerleştirilir. Bu girişim meme ucundan, koltuk altından, ya da meme altından yapılabilir ve karar yine hastayla birlikte verilir. Protezin yerleştirildiği bölge meme dokusunun altındaki göğüs adelesi ile kaburgalar arasında oluşturulan doku boşluğudur. Bunun anlamı protezin hiçbir şekilde meme dokusu ile temas halinde olmamasıdır. Böylelikle diğer nedenlerle ortaya çıkabilecek meme hastalıklarının muayenesi, radyolojik incelenmesi, biopsi, ameliyat gibi girişimler engellenmemiş olur. Ayrıca cinselliği, doğum sonrası süt üretimini yada bebeği emzirmeyi de olumsuz etkilemez. Bir gün hastanede kalmayı gerektirir. Dokunun şekillenmesi şişlerin dağılması yaklaşık 7-10 gün sürebilir. Dikiş alınması yada pansuman yapılması söz konusu değildir. Hasta sütyen takıp takmamakta serbesttir. Cinsel yaşamla ya da fizik egzersizlerle ilgili bir sınırlama yoktur. Oluşan şekil ömrü boyunca kalıcıdır. Hastadan gelebilecek şekil ve hacim değişikliği istekleri dışında kullanılan protezin ileriki yıllarda değiştirilmesi söz konusu değildir. Bu ameliyatlardan sonra görülebilecek en önemli aksilik, vücudun yerleştirilen protezin etrafını adeta bir koza gibi, kapsül dokusu adı verilen, sert bir doku ile örerek memede sertleşmeye ve deformasyona yol açmasıdır. Önlem olarak ameliyat sonrasında mutlaka hekim kontrolünde kalmalı, önerilen hareket ve masajlar uygulanmalıdır. Buna rağmen kapsül oluşması durumunda ise çeşitli yöntemlerle ortadan kaldırılabilir.
Meme Küçültme veya Dikleştirme
Meme küçültme ve dikleştirme ameliyatları: Meme büyütme ameliyatlarının aksine bu ameliyatlarda herhangi bir madde kullanılmaksızın memelerin kendi dokusu şekillendirilerek arzu edilen estetik sonuç elde edilir. Bu amaçla meme başları ve meme dokusu yukarı kaldırılarak dikleştirilir. Eğer büyükse aynı anda bu dokuların bir bölümü çıkartılarak hacim küçültülür. Deri bolluğu deri fazlalığı çıkartılarak düzeltilir. Ancak bütün bu işlemler üç boyutlu bir değişim gerektirdiğinden bir takım ameliyat izlerinin oluşması kaçınılmazdır. Bu izler memenin sarkıklığı ve/veya büyüklüğü ile orantılıdır. Çok iri ve sarkık olmayan memelerde dokuları çepeçevre meme başının etrafına toplayarak oldukça az bir izle sonuç elde edilir. İri ve sarkık memelerde ise bu yeterli olmayacağından meme başı çevresi kendine ek olarak meme altına doğru uzanan I veya ters T şeklinde bir kesik daha yapılması gereklidir. Estetik iplerle bu izlerin asgari olması sağlanır ve başlangıçta kızarık bir renk gösteren izlerin rengi 6ay- 1 yıl arası bir sürede giderek açılır ve normal cilt rengine çok yaklaşır, ancak hiçbir zaman tam kaybolmaz. Yine bazı ameliyatlarda meme dokusunun da bir bölümünün alınması gerekebileceğinden meme ucunun duyarlılığı ve süt verimi azalabilmektedir. Meme büyültme ameliyatlarının aksine küçültme ameliyatlarında bu tür sakıncaların görülmesine rağmen sırt ve omuz ağrısı çeken, kamburlaşan ve meme altlarında pişik oluşan hastalar tereddütsüz ameliyat kararı vermektedir. Bunun dışında kalan az yada orta derecede şekil bozukluklarında kararın ne olacağı, kişinin güzellik kavramında şeklin mi yoksa izlerin mi önemli olduğuna göre değişir. Yani şekle önem verenler ameliyat olmayı seçerken, dikiş izlerinde rahatsız olanlar mevcut şekille yaşamayı tercih edebilir. Ameliyat sonrası ortaya çıkan şekil ne kadar mükemmel olursa olsun, yer çekiminin meme üzerinde etkisi devam edeceğinden ve memeyi saran deri elastik bir doku olduğundan, bir süre sonra meme yeniden sarkmaya başlayabilir. Bunu önlemek için ameliyat sonrası sütyen kullanımı önem taşımaktadır. Unutulmamalıdır ki yapılan ameliyat mevcut şekli düzeltmeye yöneliktir ve ilerde oluşabilecek şekil bozukluklarına karşı bir önlem değildir.

Meme Rekonstrüksiyonu (Yeni meme yapılması)
Meme rekonstrüksiyonu (oluşturulması) ameliyatları: Tümör nedeniyle memesi alınan hastaların genel sağlık durumları izin verdiği takdirde yeniden meme oluşturulması, ya da küçük yaşlarda geçirilmiş yanık, kaza gibi nedenlerle meme gelişimi engellenmiş kişilerde meme onarımı amacıyla yapılan ameliyatlardır. Tümör ameliyatı sonrası rekonstrüksiyonlar memenin alınması ile aynı yada daha sonra yapılabilir.Oluşturulmak istenen memenin şekline, hacmine ve ameliyatta çıkartılan doku miktarına göre belirlenen rekonstrüksyon seçenekleri vardır. Bunlar hastanın karnından veya sırtından alınan deri, derialtı ve kas dokularının tek başına yada meme protezi ile birlikte kullanımı esasına dayanır. Hastanın isteğine göre ya karşı memenin şekline uygun bir rekonstrüksyon yapılır ya da estetik konsepti içinde güzel bir meme oluşturulur ve sağlam ancak deforme olan diğer meme de buna uyacak şekilde düzeltilir. Meme ucunun oluşturulması için ise karşı meme ucundan veya vücudun uygun bölgelerinden alınan deri kullanılır. Bu ameliyatlarda da sonuç birtakım izler pahasına elde edilir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder