Selim Deri Hastalıkları
Selim Deri Hastalıkları: Benler (nevüsler), kistler, seboreik keratozlar, papillomlar, lekeler, damar kökenli lezyonlar (hemangiom), lipomlar, eğer traş olmak, gözlük takmak gibi nedenlerle tahriş oluyorsa, soluk almayı, görmeyi veya beslenmeyi engelliyorsa, tehlikeli lezyonlara dönüşme riski taşıyorsa yada sağlık açısından sakıncalı olmadıkları halde hastada kozmetik sorun yaratıyorsa, çıkarılabilirler.
Habis Deri Hastalıkları
Habis Deri Hastalıkları: Derinin kanserleri bu grupta incelenir. Bazal hücreli kanser ve epidermoid kanser ve malin melanom (link) olmak üzere üç türdür. Sürekli (kronik) iritasyonlar, ultraviole ışınları (güneş), eski yanık zeminleri, iyileşmeyen yaralar deri kanserlerine zemin hazırlar. Deride yara açılması, kabuklanma, kanama ve yaranın iyileşmemesi ile karakterizedirler. Bazal hücreli kanserler yavaş ilerler ve ancak bulundukları bölgede tahribata neden olurlar. Vücudun başka bir yerine yayılmaları veya sıçramaları söz konusu değildir. Epidermoid kanserler daha hızlı ilerler. Tedavi edilmedikleri takdirde önce lenf yolu ile yakın çevreye, daha sonra uzak organlara sıçrarlar. Habis deri hastalıklarının tedavisi cerrahidir. Hastalıklı bölgenin çevresindeki bir miktar sağlam doku ile birlikte tam olarak çıkarılması tedaviyi sağlar. Diğer kanserlerin aksine, cilt kanserleri ilk başladıkları andan itibaren, göz ile görülüp erken teşhis edilebildiklerinden, tedavi başarısı % 100’e yakındır. Geç başvuru nedeni ile hastalığın yayılmış olduğu olgularda tedavi yayılım bölgelerini de kapsar. Cerrahi tedavi sonucu eğer bir takım doku eksiklikleri oluşuyorsa, bunlar da rekonstrüktif cerrahi yöntemler ile onarılır.
Malin Melanom
Malin Melanom
Malin melanon : Benlerden kaynaklanan tümörlerdir. Tüm habis deri hastalıkları içinde en hızlı ilerleyen türdür. Lentigo malin melanon, yüzeyel yayılan malin melanom, modüler malin melanom olmak üzere üç türü vardır. Lentiga malin melanom en yavaş büyüyen, modüler malin melanom da en hızlı büyüyen ve yayılan türüdür. Malin melanomların bu denli tehlikeli olmasının nedeni bilinen tüm tümör yayılma yolları ile dağılabilmesidir. Bunlar komşuluk yolu ile çevre dokulara, atar damar, toplar damar ve lenf damarları yolu ile uzak organlara olabilir. Hangi yolla nereye sıçrayacağını tahmin etmek mümkün olmadığından cerrahi tedavi sadece ilk başladığı bölgeye yöneliktir. Yayılımlarla ilgili girişimler ancak bunlar ortaya çıktıktan sonra uygulanabilir. Vücuttaki tüm benler tehlikeli değildir. Ve tehlikeli olanlarını iyi bir gözlemcinin fark etmemesi mümkün değildir. Bunlar mevcut benlerde renk değişimi, büyüme, kenarların düzensiz bir görünüm alması, kabuklanma, kanama ve ben üzerindeki yaranın iyileşmemesi olarak sayılabilir. Sürekli tahrişe uğrayan bölgelerdeki benlere özellikle dikkat edilmelidir. Bunlar kemer ve sütyen hizasına rast gelenler, ayak tabanı ve avuç içi benleri, ve cinsel bölgelerdeki benlerdir.
İzler, Nedbeler, Keloidler
İzler, Nedbeler, Keloidler
İzler, nedbeler, keloidler : Yaralanma, kazalar, yanık ve ameliyat sonrası oluşan izlerin ve nedbelerin düzeltilmesi amacı ile yapılan işlemlerdir. Bu izler yaralanmanın doğal sonucu olabileceği gibi bünyeden kaynaklanan yara iyileşmesi kusurları olarak da ortaya çıkabilir. Herhangi bir yaralanma ve yanık ne kadar derin ise ve ne kadar geç tedavi edilirse o kadar fazla iz bırakır. Bu izler ya cerrahi olarak çıkarılır ve böylelikle küçültülür. (Ancak tamamen yok edilemez) ya da tıbbi bir takım tedavilerle hafifletilir. Bu tür yakınmalarda tedavi sabır gerektirmekte ve uzun sürebilmektedir.